fredag 21 december 2012

Stort test av sockerfria produkter - Vad innehåller godiset egentligen?

Alla de Brons produkter i det stora sockerfria godis testet innehåller olika typer av sockeralkoholer, som om man äter för mycket av skapar diarré.

Diarrén som är den vanligaste biverkningen, tillsammans med magknip och meteorism, kan få "magen att koka" som en vis överanvändare uttryckte sig.

Pralinchokladen innehåller sockeralkoholen Mannitol.

Mannitol har ett GI på 50, det har alltså en blodsöckerhöjande effekt, så chokladen kanske inte passar att ätas av tex. diabetiker (om man inte har möjlighet att kontrollera sitt blodsocker).

Chokladen innehåller även inulin, en polysackarid som passerar rakt genom kroppen - dock med vissa "bubbliga" efterlämningar...

Varför skapar mannitol och inulin dess magbesvär?

Jo, eftersom mannitol inte bryts ned i tarmen, så drar den ut vatten från tarmcellerna (genom osmotiskt tryck), in i tamens lumen - lite som att ha magsjuka eller att vara laktosintolerant. Vattnet åker ut ur tarmarna, et voìla! Du har diarré!

Inulin är också en onedbrytbar produkt för oss människor, MEN våra tarmbakterier tycker att det är helfestligt :) och samma bakterier släpper ut massor av koldioxid, vätgas och/eller metan - som blir till våra fisar.

Så ät inte för mycket sockerfritt godis! Du riskerar bara slåss om toaletten i jul tillsammans med din laktosintoleranta kusin som råkade ta fel tomtegröt...

Bild från: http://mobil.aftonbladet.se/halsa/mage/article13876456.ab?partner=www
Foto: Colourbox
De andra testade produkterna hittar du här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar