tisdag 18 december 2012

Hjärnkoll på vikten - bästa tips från författarna

Tips från Expressen 2010 - som håller än!
http://www.expressen.se/halsa/rasa-i-vikt-med-professorns-supermetod/

Jag håller inte med om alla tips :) Men pröva dig fram så hittar du det som fungerar bäst för dig!

Jag använder tex lightläsk som "magfyllare" när kalorierna tagit slut för dagen - och eftersom jag inte äter mer efteråt, så fungerar det bra. Jag mår bäst av att mata min hjärna med lite belöning! Så jag fortsätter att äta chips, godis och andra onyttigheter men väljer bort de "tråkiga" kolhydraterna som kommer i form av potatis, pasta, ris och bröd. Sötningsmedel gör tråkig mat godare, så fortsätt med det om det hjälper dig att hålla vikten!

Martin Ingvar ger sina 11 bästa råd:

1 Skippa extrema lågkalori-dieter. Då skyddar hjärnan kroppen mot svält genom att sänka ämnesomsättningen. 
2 Ät vanlig mat. Laga från grunden. Låt bli snabba kolhydrater i socker, godis, vitt bröd med mera. Sötade produkter triggar hjärnans hungersystem och leder till överätande. Frukt är okej i måttliga mängder.
3 Lightprodukter och färdigmat innehåller mest socker, bulkmedel, kemiska tillsatser och transfetter. Låt bli!
4 Slopa sötningsmedel. Allt som smakar sött gör att hjärnan drar igång hungersystemet och du utsöndrar mer insulin. Dricker du en lightcola kommer du att äta mer än om du druckit vatten.
5 Var noga med brödet. Välj osötat grovt bröd, gärna surdegsbröd och bröd med hela korn. 
6 Sätt dig aldrig till bords vrålhungrig. Ät istället något fett som lite nötter eller ost före maten. Du blir mätt och får en långsam höjning av blodsockret.
7 Var inte överdrivet rädd för fett. Hjärnan behöver fett, särskilt omättat fett som finns i fet fisk, nötter och avokado.
8 Ät flera små måltider varje dag. Då talar du om för hjärnan att det kommer mat hela tiden och den "luras" ställa om sig till förbränning.
9 Motionera. Försök komma upp i en halvtimmes rörelse med en puls på över 100 minst tre gånger i veckan. Låt bli sportdrycker och bars.
10 Stressa av. Stresshormoner och sömnbrist minskar ämnesomsättningen.
11 Väg dig en gång i veckan.

Kostrådgivaren Cathrine Schücks bästa knep

11 Om du undviker snabba kolhydrater och tar tre raska långpromenader i veckan kan du lätt gå ned ett kilo i veckan. Jag har haft klienter som gått ned upp till tre kilo i veckan.
12 Kartlägg dina matfällor. Sätt dig ned under en vecka och fundera vid vilka situationer och tidpunkter du avviker från din kosthållning. Hur kan du undvika det? Om du alltid köper en chokladkaka när du går förbi tobaksaffären kanske du ska ta en annan väg hem?
13 Tänk efter före. Om du planerar ditt ätande slipper du extrema hungersug. Ha gärna med lite nödmat i väskan, som ett ägg eller lite nötter.
14 Ta av offerkoftan. Det är du som har kontrollen över vad du äter, inte dumma kolleger, krångliga chefer, besvärliga barn eller partners.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/lar-dig-tanka-smalsparigt_4432893.svd
ILL: Lotta Sjöberg
 

Jag rekommenderar verkligen SVDs artikelserie på ämnet! (Se länk till bild!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar