måndag 31 december 2012

Glucosanol hindrar inte socker eller öl!

Aha- det var för bra för att vara sant.

Glucosanol reducerar amylasaktiviteten - men bara från magsäcken och nedåt. Amylas är ett enzym som bryter ned stärkelse, s.k. Långa kolhydrater. Amylas finns i saliv, magsäck och tunntarm.

Alltså, på svenska innebär detta att om man äter godis eller dricker öl så fungerar inte glucosanol.

Däremot fungerar det om man äter tex pasta, potatis, ris, bröd etc - för de innehåller långa kolhydrater som måste brytas ned innan de kan tas upp av kroppen. Men har man socker i pannkakssmeten, så tas sockret upp av kroppen, men delar av mjölet fortsätter ut ur systemet.

Tabletterna fungerar alltså inte mot korta kolhydrater som tex finns i godis, mjölk, choklad, öl, socker, frukt etc.

Vi får se hur användbart det är, jag vill börja träna mer, så då kanske jag ändå hamnar på kaloriunderskott trots att jag fuskar.

Glucasanol kan vara bra för mig innan torsdagsfikat på jobbet, då bjuds det alltid på gott bröd, som kan vara svår att avstå ifrån.

Jag har hur som helst inga biverkningar än. Det känns bra!

Släktmiddag = Hetsätningens SM?

Ännu en släktmiddag = ännu en insikt i varför jag är tjock!

Scenario: Alla familjerna är samlade. Innan middagen bjuds vi från tre olika chokladpralinaskar. Vi bjuds på chips, exotisk frukt, gelegodis, smågodis, konfekt, kex, kakor, chokladdoppade nötter...

Till middag får vi potatisgratäng på minst 6 dl grädde. Fläskkött. Några kokta ärtor och lite kokta morötter dränkta i smör. Öl. Vin. Sockerdricka - inga lightalternativ.

Tillbaka till godisbordet med avec.
Innan man har hunnit tugga ur så är det dags för efterrätt - kladdkaka med vispgrädde, portvin... Lite påfyllning av det andra vinet? Mer öl? Chokladaskarna igen...

Nu tänker ni säkert "Äsch, vad hon klagar, det är ingen som tvingar henne att äta allt det där. Det är väl bara att säga nej, eller låta bli att skyffla in maten i munnen..."

Men det är där skon klämmer- inte nog med att jag är omringad av mat, jag tvångsmatas med den också. Jag har ingen kontroll över min egen tallrik, den far över bordet mellan släktingars händer som fyller på mer!

Säger jag stopp, vänta! Så får jag snäsiga, svidande kommentarer: "Bli inte som din mamma..." (hon har hela livet kämpat med sin vikt i vår tjocka familj) eller "tror du vi är snåla eller?", "smakade det inte bra?", "men det är ju fest!"

Att inte delta i denna överdådiga medeltida vinterblot, är som att säga till min underbara, men kraftigt överviktiga, släkt att "jag älskar inte er" eller ert sätt att visa kärlek på och att umgås med varandra på är inte OK. (Vilket det egentligen inte är- vi äter oss till ett förkortat liv och till sjukdom).

Och släktmiddagen känns inte som rätt forum att öppna upp en debatt.

Därför är jag så sjukt glad över de här tabletterna, Glukosinol och Liposinol. Jag kan le hela middagen, ta så lite jag kan utan att hamna i tjockisarnas radarfält, äta lite snacks väl synligt och tacka för all god mat.

Jag tog 3 tabletter glucosinol runt kl 16, nu tar jag 2 tabletter till kl 18. Efteråt tar jag 3 tabletter liposinol.

Så utvärderar jag verkningar och biverkningar eftersom, men förhoppningen är att min kropp inte behöver tillgodogöra sig denna överflöd av mat.

Det är så sjukt, jag är ju inte ens hungrig, men ändå måste jag äta för att passa in socialt! Jag vill ha en smal släkt som går ut på promenader tillsammans eller bara nöjer sig med en kopp te efter en god måltid med mycket grönsaker...

söndag 30 december 2012

Galna dieter: Kan tabletter göra dig smal?

BMI-smart säljer tre typer av tabletter via apoteket och bodystore eller gymgrossisten. En för utfyllnad av magen/aptithämning, en som stoppar kroppens upptag av kolhydrater och en som stoppar upptag av fett. Men hur effektiva är dessa tabletter egentligen? Och vad har de för biverkningar?

Eftersom jag är en riktig dietfuskare, så funderar jag på om det är för bra för att vara sant- kan jag både äta kakan och gå ner i vikt?

Först ut i test är Appecal, som utlovar att dämpa hunger.

Appecal innehåller fibrer som sväller i magen, lite som havrekli eller isphagulafrön, som jag testat tidigare. Skillnaden är nu att fibrerna kommer i smidig tablettform, så man slipper dricka slemmiga drinkar.

Det är viktigt att dricka rikligt med vatten när man tar tabletten, annars kan inte fibrerna svälla.

Jag testar 1 Appecal tablett vid lunchtid tillsammans med 5 dl cocacola light. Rekommenderat intag är 2-3 tabletter, men jag vill se vad bara 1 tablett har för effekt.

Jag har bara ätit frukost, dock ca 400 kcal. Tabletten gör så att jag känner mig full i magen, men jag upplever fortfarande att jag är hungrig.

Jag köper lite lunch (ca 200 kcal), och är rätt nöjd med det.

Tabletten gör det dem lovar: dämpar aptiten och gör så att man klarar sig med mindre mat.

Jag lovar att komma med nya uppdateringar om Appecal!

Nu ska jag härnäst testa Liposinol (fettupptagshämning) och Glucanol (kolhydratupptagshämning). Man kan enligt BMI-smarts hemsida kombinera dessa två tillsammans. Däremot om man även tar Appecal, så minskar effekten av de andra två.

Lunch på väg!

Var glad om det finns delidisk i din affär!

Snabblunch: vatten, morötter och ett kycklinggrillspett.

Pris: 43 kr
Kcal: ca 180

lördag 29 december 2012

Hunger = äter för att kompensera senare

Ett bra sätt att effektivt sabotera sin diet är att vara hungrig, och få så kallade "hunger pangs" senare...

Det är svårt att äta bra hemma hos släkt och vänner, när man reser bort. Jag trodde jag skulle klara mig utan lunch idag - men slutresultatet var en extremhunger och längtan efter onyttig mat.

Då är det inte lätt att vara duktig- jag hann smälla i mig en halv påse popcorn, lite av barnens mjölkchoklad och en stor Cookie son jag hittade i skafferiet innan jag fick stopp på mig själv. Det kan absolut vara 1000 kcal i allt- som jag åt på mindre än 15 minuter. Gränsar definitivt till hetsätningstörning...

Lite pinsamt och dåligt planerat, helt klart! Hade varit trevligare att få äta lite oftare än ha gått hungrig.

Det hade varit bra om jag inte varit omringad av godis också, suck. När jag kommer hem, så ska jag verkligen göra en skåprensning - ingen extrem högkalorimat hemma tack!

m/uploads/image/DP%20-%20the%20anatomy%20of%20a%20binge.jpg

Hur äter du kakor?

Efter en skön julhelg med släkt och vänner så har jag upptäckt något spännande: familjer med fetma och dålig kosthållning äter sina onyttigheter direkt ur paketet!

Medan de familjer som är smalare, tar ut ett visst antal bitar/kex/bullar ur paketet och lägger upp på ett fat.

Lika självklart som det är enkelt, så förstår man att tjockisarna (min familj) inte har en aning om hur mycket de har ätit! Medan de som lägger upp kakor på ett fat har exakt koll, och äter inte mer än det som ligger framme.

Mest chockerande var ändå en avlägsen släkting som bjöd på chips: hon tog fram två skålar - en ställde hon på bordet till alla och en behöll hon i sitt eget knä hela kvällen! Jag funderade på om hon ens var medveten om sitt eget beteende, dessutom är hon kollosalt fet.

Jag har aldrig funderat på hur min familj äter och vad vi har för förhållande till mat tidigare. Men nu börjar jag se sambanden mellan vår övervikt och hur vi äter. Har du funderat på hur du äter?

http://www.agweb.com/assets/1/6/MainFCKEditorDimension/Fat%20Pig.jpg

lördag 22 december 2012

Spar kalorier till julafton!

Nu är det dags att börja spara kalorier, så att man kan äta julgodis utan dåligt samvete!

Min lunch idag ser inte så aptitlig ut, men smakar bra och fyller upp magsäcken.

Blanda 1 dl proteinpulver, gärna med kasein (ett långsamt protein som håller en mätt länge) tillsammans med vatten, 2 msk isphagulafrön och kvarg. Skaka och drick långsamt.

fredag 21 december 2012

Laxermedel har ingen effekt på din vikt!

Jag kom på att det kan vara en bra idé att poängtera att man inte ska använda laxermedel för att gå ner i vikt.

Oftast verkar laxermedlet längre ner i tarmen (ex. tjocktarmen) medan absorption av näring sker mycket högt upp i tunntarmen.

Så det enda du får av att äta laxermedel är ont i magen, illaluktande fisar och fartränder i dina trosor/kalsonger...

Bra idé att undvika det, eller hur? :)

Däremot har mejeriprodukter med låg fetthalt och havrekli positiva effekter på din tarm, så ät det istället!




Stort test av sockerfria produkter - Vad innehåller godiset egentligen?

Alla de Brons produkter i det stora sockerfria godis testet innehåller olika typer av sockeralkoholer, som om man äter för mycket av skapar diarré.

Diarrén som är den vanligaste biverkningen, tillsammans med magknip och meteorism, kan få "magen att koka" som en vis överanvändare uttryckte sig.

Pralinchokladen innehåller sockeralkoholen Mannitol.

Mannitol har ett GI på 50, det har alltså en blodsöckerhöjande effekt, så chokladen kanske inte passar att ätas av tex. diabetiker (om man inte har möjlighet att kontrollera sitt blodsocker).

Chokladen innehåller även inulin, en polysackarid som passerar rakt genom kroppen - dock med vissa "bubbliga" efterlämningar...

Varför skapar mannitol och inulin dess magbesvär?

Jo, eftersom mannitol inte bryts ned i tarmen, så drar den ut vatten från tarmcellerna (genom osmotiskt tryck), in i tamens lumen - lite som att ha magsjuka eller att vara laktosintolerant. Vattnet åker ut ur tarmarna, et voìla! Du har diarré!

Inulin är också en onedbrytbar produkt för oss människor, MEN våra tarmbakterier tycker att det är helfestligt :) och samma bakterier släpper ut massor av koldioxid, vätgas och/eller metan - som blir till våra fisar.

Så ät inte för mycket sockerfritt godis! Du riskerar bara slåss om toaletten i jul tillsammans med din laktosintoleranta kusin som råkade ta fel tomtegröt...

Bild från: http://mobil.aftonbladet.se/halsa/mage/article13876456.ab?partner=www
Foto: Colourbox
De andra testade produkterna hittar du här:

Sockerfritt godis - Stort test - Caribbean Cream Toffees

Efter att ha inhandlat det nya sortimentet av sockerfritt godis i affären så är det nu dags för provsmakning! :D Sockerfritt godis - är det egentligen gott? Jag guidar dig bland Le Brons sortiment, häng med på en omfattande smakprovning!

 
de Bron Caribbean Cream Toffees, är sockerfria kolor i individuella godispapper.

Varje påse innehåller tre olika smaker: Choklad och Grädde (Chocolat & Crème), Karamell och Grädde (Caramel & Crème) och Kaffe med Grädde (Cafè & Crème )
Tre smaker; Kaffe, Choklad, Karamell

Caffè & Crème
Hård yta, lite av pappret fastnar på karamellen.
Skarp, parfymig doft av något nötliknande.
Seg, bra motstånd.
UÄCK!!!!!!!! Första tuggan är fruktansvärd!!!
(Åh FY åh fy ÅH fy åh FYYYY!)
Den hamnade i soptunnan...
Kolan smakar bränt och väldigt starkt av någon typ av parfym.
Jag känner dessvärre ingen kaffe smak, och jag kommer aldrig äta en sådan här kola igen!
Betyg: 0/5

Chocolat & Crème
Hård, glansig yta.
Doften påminner om kakaolikör, kanske med en aning parfym.
Smaken är söt och god. Det smakar inte mycket choklad, men associationerna tar mig åt Kahlúa och Bailey's hållet. Eftersmaken är syntetisk och lite sliskig.
Betyg: 2/5

 Caramel & Crème
Något mjukare yta än de förra.
Doften är söt och gräddig.
Smaken är god vid första tuggan, nu kommer gräddaromerna fram.
Det smakar verkligen smörkola om denna karamell!
Inga konstiga eftersmaker.
Betyg: 5/5

 De andra testade produkterna hittar du här:

Sockerfria marshmallows - stort godistest!

Efter att ha inhandlat det nya sortimentet av sockerfritt godis i affären så är det nu dags för provsmakning! :D Sockerfritt godis - är det egentligen gott? Jag guidar dig bland Le Brons sortiment, häng med på en omfattande smakprovning!


De Bron Sockerfria Marshmallows på test!

På förpackningen ser det ut som de är endast rosa och vita, så märk min förvåning när påsen öppnas och det finns inte mindre än fyra pudriga patellnyanser att välja mellan!

Marshmallowsen har rätt konsistens, ytan är pudrig och innehållet luftigt småseg och väldigt färsk.

Alla färgerna har samma smak, en söt vaniljdoftande sockersmak.

Undviker du socker så är det här helt klart ett bra alternativ för vanliga marshmallows!

Betyg: 5/5


De andra testade produkterna hittar du här:
http://galnadieter.blogspot.se/search/label/godistest


Dags för stort sockerfritt godistest!

Så här i juletider så tänker man mycket på ...godis!

Vår lokala butik har fått in ett stort sortiment av sockerfritt godis - från en Holländsk/Fransk tillverkare "de Bron".

Men hur smakar egentligen sockerfirtt godis?

Stort godistest är på gång! :D

Test av (klicka på länkarna!):
Buttertoffee


Jag köpte godiset i min lokala matvarubutik, men du kan även hitta samma godis här på internet:
http://www.sockerfri.com/1


Stort sockerfritt godistest - CHOKLAD!


Först ut i det stora sockerfria godistestet är vad som ser riktigt gott ut: pralinchoklad!
Två knubbiga chokladstänger väntar; "White Praline" - vit choklad med hasselnötskrämfyllning och "Milk Praline" - mjölkchoklad med hasselnötskräm och nötter.




Den vita chokladen är först ut, den ser riktigt läcker ut med sin mjukt bröna nötfyllning.


Den vita pralinchokladen var väldigt god, det smakar precis som man förväntar sig - söt vit choklad med en aning vanilj. Hasselnötskrämen är len och påminner om Nutella.
Betyg 4/5



Mjölkchokladen är dessvärre inte lika lovande. Den har en svagt plastig eftersmak. Hasselnötskrämen är densamma som i den vita chokladen, fast nu innehåller den tillsatt nötkross. Nötkrossen erbjuder en fin crunch till chokladen, men dessvärre så lyckas det inte överträffa den syntetiska eftersmaken.
Betyg 2/5


På hemsidan utlovar de Bron att deras sockerfriagodis är "kalorisnålt", detta gäller kanske hårda karameller, men dessvärre inte pralinchokladen, eftersom majoriteten av kalorier i choklad kommer från fett, inte kolhydrater.
Med 513 kcal/100 gram så är den här chokladen långt ifrån kalorisnål.

Positivt är dock att man blir riktigt dålig i magen om man äter för mycket! Malitol och lacitol har båda laxerande effekt - så jag höjer en varningens finger mot att äta mer än en halv chokladbar! (Om du inte vill sluta på toaletten med fruktansvärda magknip och en stor dos meteorism...)

De andra testade produkterna hittar du här:
http://galnadieter.blogspot.se/search/label/godistest


Voedingswaarde per 100 gram / Nutritionfacts per 100 gram / Valeur nutritionelle pour 100 gr / Nährwert pro 100 gram
Energie / Energy / Energie / Brennwert 513 Kcal / 2146 KJ
Eiwit / Proteins / Protides / Eiweiss 6.2
Koolhydraten / Carbohydrates / Glucides / Kohlenhydrate 42.9
Waarvan suikers / of which sugar / dont sucre / wovon Zucker 7.8
Waarvan polyolen / of which polyols / dont polyols / wovon Polyole 34
Waarvan zetmeel / of which starch / dont amidon / wovon Stärke 0.3
Vet / Fat / Lipides / Fett 40.4
Waarvan verzadigd / of which saturated / dont saturé / wovon gesättigte 20.5
Natrium / Sodium / Natrium / Natrium 64 mg
Voedingsvezels / Fibres / Fibres / Ballaststoffe 7,5
Overmatige consumptie kan laxerend werken./ Excessive consumption can have a laxative effect./ Une consommation journalière excessive peut entraîner des troubles gastro-intestinaux sans gravité. / Bei übermässigem Verzehr kann es zu einer abführenden Wirkung kommen.

torsdag 20 december 2012

Uppdatering... so far!

Okej, så nu har jag "bantat" i snart 6 veckor.

De första 2 körde jag någon fusk-form av iso-dieten och måndagar + torsdagar extrem Dukandiet. Det gick inte så bra alls, jag gick inte ner i vikt.

De 2 andra veckorna körde jag stenhårt Dukandieten. Jag gick ner mycket i vikt, men fick även massor av biverkningar och mådde överhuvudtaget väldigt dåligt - så jag avslutade den dieten.

Nu har jag kört min egen variant i 2 veckor, som i princip handlar om att räkna kalorier. Jag har använt mig av mat i förpackningar med tydlig angiven kcal, post-it lappar och nu senast Shape Up Clubs app till mobiltelefon.

Men i princip så ser min dag ut så här:
Frukost: Nyttig. Ägg, lågfett mejeri och havrekli.
Mellis: Onyttig. Chips, dammsugare, godis, kladdkaka, mycket kaffe med mjölk.
Lunch: Enkel soppa med få kalorier och lite kött i.
Mellis: Frossa i onyttigheter igen...
Framåt 14-15 har jag moffat 1500 kcal, då får jag försöka jobba bort och jobba ihop lite kalorier (genom promenader, lättare styrketräning, yoga, motionscykel) så jag kan få någon form av kvällsmat...
Middag: ½ dl protienpulver + vatten och isphagulafrön (fibrer, fyller ut magen).

Så, mina kalorier får jag huvudsakligen från onyttigheter. Jag äter alldeles för lite grönsaker och frukt, än vad som anses hälsosamt, men å andra sidan så rör jag på mig rätt mycket.

Jag har inte gått ner något i vikt sedan jag avslutade Dukandieten för två veckor sedan. Men jag tror att det är en "falsk platå"; eftersom jag bytte från en diet som gör så att man tappar mycket vatten, till en diet som gör så att man samlar på sig vatten - så tror jag att min egentliga fettprocent har tappat, men bytts ut mot vattenvikt.

Så efter nyår ska jag utvärdera om jag går ner i vikt på min ihopsnickrade, onyttiga, galna diet. Då bör jag väga 68 kg, om inte julens frestelser gör så att jag skebar iväg allt för mycket.

Lustigt nog så mår jag hyfsat bra på den här typen av skräpmat. Alla tillsatta fibrer för så att min mage håller igång och all god junk-food matar mitt hjärnmonsters belöningssystem och gör mig sprakande glad :). Bästa är att jag också tröttnar lite på vissa sorter av onyttigheter, så till slut så kanske jag har ätit mig igenom hela batteriet och är sugen på nyttigheter igen!

Choklad- och nötmixen är en stomme i min snacksdag!


Galna dieter: Ät efter din blodgrupp

Om du inte fått nog av kvasivetenskap, så kan du alltid förkovra dig i den här parallellakademiska smörjan som bygger på halvtaskiga antaganden och fina ord:

Ät efter din blodgrupp!

Se här, jag är blodgrupp A (som nästan hälften av Europas befolkning också är), så då ska jag äta följande: Se nedan...

Vilken lista! Det verkar helt absurdt, hur 17 har de vetenskapligt kommit fram till alla dessa födoämnen när Svenska myndigheter, livsmedelsverket, knappt kan skrapa ihop tillräckligt med hard-end points för en någorlunda sådar schysst vetenskapligt underbyggda kostråd...

...En del människor vill bara låta sig luras, helt enkelt.

Här är kritiken som sakligt förklarar varför detta är en ihophittad smörja:
http://www.juliedaniluk.com/health-tips/does-the-eat-right-for-your-blood-type-diet-really-work.html
http://www.skepdic.com/bloodtypediet.html
http://www.bodybuilding.com/fun/3-reasons-to-avoid-the-blood-type-diet.html


http://www.bodybuilding.com/fun/3-reasons-to-avoid-the-blood-type-diet.html


A brief history of type A
Type O people are the meat eaters of the human race. One reason for this was that Cro-Magnon man had little or no knowledge and access to fruits and vegetables. Over time, however, humans made their way out in search of food and migrated to Asia and Europe. Livestock and grain cultivation found its place in the food chain, and people could now let go of their nomadic ways and settle down in one place.
Food now took on very distinct identity in the form of carbohydrates. Genetic alteration took place so that the nutrients could be better absorbed and so, blood type A was born. The biological changes that took place then can be seen in the 21st century too.
Dietary habits for blood type A
Blood type A has low levels of hydrochloric acid and alkaline phosphatase but high levels of a digestive enzyme called intestinal disaccharide, which means animal protein is not easily digested, but carbohydrates are. This also indicates that type A best suits a vegetarian diet. Food eaten must be pure, organic, and as fresh as possible.
Meat eating type A’s should eliminate the more toxic foods from their diet. A good diet will ensure that your immune system gets plenty of charge to fight for itself. By nature, Type A people have sensitive immune systems.
Stress is very typical for blood type A. They have higher levels of the stress hormone cortisol, which makes them react to stressful situations. Symptoms that could occur due to stress are disturbed sleep patterns and brain fog during the day. To ensure the cortisol levels are under control, do the following:
  • Limit sugar, alcohol and caffeine intake
  • Don’t skip meals, especially breakfast
  • Eat smaller, more frequent meals
Blood type A people should also ensure that they limit exposure to:
  • Crowds
  • Loud noise
  • Negative emotions
  • Smoking
  • Strong smells or perfumes
  • Overwork
  • Violent movies
  • Lack of sleep
  • Extreme weather conditions (hot or cold)
Foods that blood type A should eat are:
Vegetables
  • Alfalfa Sprouts, Artichoke (Domestic, Jerusalem),Beet Leaves, Broccoli
  • Carrots, Chicory, Collard Greens, Dandelion, Escarole, Garlic, Horseradish
  • Kale, Kohlrabi, Leek, Lettuce (Romaine), Okra, Onions (Red, Spanish, Yellow)
  • Parsley, Parsnips, Pumpkin, Spinach, Swiss chard and Turnips
Vegetable oils
Deep ocean seafood
  • Carp, Cod, Grouper, Mackerel, Monkfish, Pickerel
  • Red Snapper, Rainbow Trout, Salmon, Sardine, Sea Trout
  • Silver Perch, Snail, Whitefish Yellow Perch
Legumes (beans and peas)
  • Aduke, Azuki, Black, Green, Pinto beans
  • Lentil Beans, Black eyed peas
Grains
  • Artichoke Pasta, Buckwheat Kasha, Soba Noodles
  • Oat, Rice and Rye flours
Nuts and seeds
  • Pumpkin seeds and peanuts
Fruits
  • Apricots, Berries (Black, Blue, Boysen, Cran, Cherries), Figs (Dried or Fresh)
  • Grapefruit, Lemons, Pineapple, Prunes, Raisins
Cereals
  • Amaranth, Buckwheat and Kasha
Breads, muffins, and crackers
  • Essene Bread, Ezekiel Bread
  • Manna Bread Rice Cakes
Juices
  • Apricot, Black Cherry, Grapefruit
  • Pineapple, Prune, Carrot, Celery
Spices
  • Barley Malt, Blackstrap Molasses, Garlic, Ginger
  • Miso, Soy Sauce Tamari
Condiments
  • Mustard
Herbal Teas
  • Alfalfa, Aloe, Burdock, Chamomile, Echinacea, Fenugreek
  • Ginger, Ginseng, Green Tea, Hawthorne, Milk Thistle
  • Rose Hips, St. John’s Wort, Slippery Elm, Valerian
Miscellaneous Beverages
  • Coffee (Water Decaf, Regular)
  • Green Tea and Red Wine
Blood type A should try and avoid the following, because these are the foods that will upset their digestive system and cause upsets:
  • Strong red meats
  • Crustaceans
  • Dairy products and eggs
  • Wheat products
  • Vegetables like: Cabbage (Chinese, Red, White), Eggplant
  • Lima Beans, Kidney Beans, Mushrooms (Domestic, Shiitake), Olives (Black, Greek, Spanish)
  • Peppers (Green, Jalapeno, Red, Yellow), Potatoes (Red, Sweet, White), Tomatoes and Yams
Also try to limit your intake of these foods:
Fruits
  • Banana, Cantaloupe, Coconut, Honeydew
  • Mango, Orange, Papaya, Plantain, Rhubarb, and Tangerine
Fats and Oils
  • Canola Oil, Corn Oil, Cottonseed Oil
  • Peanut Oil, Safflower Oil and Sesame Oil
Nuts and Seeds
  • Brazil, Cashew and Pistachios
Beans and Legumes
  • Copper, Garbanzo, Kidney, Lima, Navy, Red and Tamarind Beans
Other beverages
  • Beer, Liquor, Seltzer Water
  • Soda (Club, Cola, Diet, etc.)

Galna dieter: Gendieten

Gendieten är ännu en i raden av galna dieter. Det låter coolt, men ärligt talat så är det precis som alla andra dieter. Ät mindre och rör på dig mer ;)

Jag hade hoppats på att det var något lite mer science fiction med det, men här är de fem huvudsakliga råden:

The five principles of The Gene Smart Diet are:
  • Exercising more.
  • Reducing calories.
  • Increasing fiber.
  • Adding omega-3 fatty acids.
  • Increasing polyphenols (a type of antioxidant found in fruits, vegetables, and tea)
Gene Smart Diet System

onsdag 19 december 2012

Frukost på språng

 Det är synd att det här är bästa hög-protein alternativet när man är på språng. Efterlyser en god proteinbar med sötningsmedel istället för high-glucose-fructose sirap!

Ingredienser

Choklad (18%) (socker, kakaomassa, kakaosmör, emulgeringsmedel (sojalecitin)), glukossirap, fruktosglukossirap, mjölkprotein, sojaprotein, oligofruktos, lågfettkakao (2,8%), solrosolja, rismjöl, arom, gräddpulver, kakaomassa, vetegluten, emulgeringsmedel (sojalecitin), salt, socker, vetemalt, glukos, surhetsreglerande medel (citronsyra), mineraler (dikaliumfosfat, trikalciumfosfat, natriumcitrat, magnesiumoxid, järn(III)difosfat, zinkoxid, kopparsulfat, mangansulfat, natriumselenit, kaliumjodid), vitaminer (L-askorbinsyra, nikotinamid, DL-α-tokoferylacetat, kalcium-D-pantotenat, riboflavin, pyridoxinhydroklorid, tiaminhydroklorid, retinylacetat, pteroylmonoglutaminsyra, biotin, kolekalciferol, cyanokobalamin). Innehåller laktos. Kan innehålla spår av nötter, jordnötter, sesamfrö, ägg och lupin.
 

Oops...

ShapeUp Club appen fungerar bra.

Idag har jag ätit alldeles för mycket - jag har känt mig stressad, deppig och sovit dåligt - som upplagt för omotiverad hunger.

Så nu behöver jag bränna bort 576 kcal extra som slunkit ner...

Det bli minst en timme på motionscykeln nu då!

Och hur många timmar på motionscykeln kräver detta?

tisdag 18 december 2012

Är du verkligen hungrig eller bara törstig?

Jag har ofta märkt att jag blir hungrig på eftermiddagen, ibland även kombinerat med lite lätt huvudvärk - men dricker jag två-tre glas vatten försvinner både "hunger" och huvudvärk. Som egentligen visade sig vara... Törst!

Så innan du sträcker dig efter godispåsen, testa att drick ett glas vatten först, vänta ett tag och se om suget går över.

http://www.pureandhealthy.com/blog/2010/08/hungry-you-could-be-confusing-it-for-thirst/



Hjärnkoll på vikten - bästa tips från författarna

Tips från Expressen 2010 - som håller än!
http://www.expressen.se/halsa/rasa-i-vikt-med-professorns-supermetod/

Jag håller inte med om alla tips :) Men pröva dig fram så hittar du det som fungerar bäst för dig!

Jag använder tex lightläsk som "magfyllare" när kalorierna tagit slut för dagen - och eftersom jag inte äter mer efteråt, så fungerar det bra. Jag mår bäst av att mata min hjärna med lite belöning! Så jag fortsätter att äta chips, godis och andra onyttigheter men väljer bort de "tråkiga" kolhydraterna som kommer i form av potatis, pasta, ris och bröd. Sötningsmedel gör tråkig mat godare, så fortsätt med det om det hjälper dig att hålla vikten!

Martin Ingvar ger sina 11 bästa råd:

1 Skippa extrema lågkalori-dieter. Då skyddar hjärnan kroppen mot svält genom att sänka ämnesomsättningen. 
2 Ät vanlig mat. Laga från grunden. Låt bli snabba kolhydrater i socker, godis, vitt bröd med mera. Sötade produkter triggar hjärnans hungersystem och leder till överätande. Frukt är okej i måttliga mängder.
3 Lightprodukter och färdigmat innehåller mest socker, bulkmedel, kemiska tillsatser och transfetter. Låt bli!
4 Slopa sötningsmedel. Allt som smakar sött gör att hjärnan drar igång hungersystemet och du utsöndrar mer insulin. Dricker du en lightcola kommer du att äta mer än om du druckit vatten.
5 Var noga med brödet. Välj osötat grovt bröd, gärna surdegsbröd och bröd med hela korn. 
6 Sätt dig aldrig till bords vrålhungrig. Ät istället något fett som lite nötter eller ost före maten. Du blir mätt och får en långsam höjning av blodsockret.
7 Var inte överdrivet rädd för fett. Hjärnan behöver fett, särskilt omättat fett som finns i fet fisk, nötter och avokado.
8 Ät flera små måltider varje dag. Då talar du om för hjärnan att det kommer mat hela tiden och den "luras" ställa om sig till förbränning.
9 Motionera. Försök komma upp i en halvtimmes rörelse med en puls på över 100 minst tre gånger i veckan. Låt bli sportdrycker och bars.
10 Stressa av. Stresshormoner och sömnbrist minskar ämnesomsättningen.
11 Väg dig en gång i veckan.

Kostrådgivaren Cathrine Schücks bästa knep

11 Om du undviker snabba kolhydrater och tar tre raska långpromenader i veckan kan du lätt gå ned ett kilo i veckan. Jag har haft klienter som gått ned upp till tre kilo i veckan.
12 Kartlägg dina matfällor. Sätt dig ned under en vecka och fundera vid vilka situationer och tidpunkter du avviker från din kosthållning. Hur kan du undvika det? Om du alltid köper en chokladkaka när du går förbi tobaksaffären kanske du ska ta en annan väg hem?
13 Tänk efter före. Om du planerar ditt ätande slipper du extrema hungersug. Ha gärna med lite nödmat i väskan, som ett ägg eller lite nötter.
14 Ta av offerkoftan. Det är du som har kontrollen över vad du äter, inte dumma kolleger, krångliga chefer, besvärliga barn eller partners.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/lar-dig-tanka-smalsparigt_4432893.svd
ILL: Lotta Sjöberg
 

Jag rekommenderar verkligen SVDs artikelserie på ämnet! (Se länk till bild!)

Cool funktion i Shape Up Club!

Jag upptäckte just en grym funktion i shape up club - man kan scanna streckkoden på det man äter och på så sätt lägga in varan i kaloridatabasen.

Mycket smidigt!

http://blog.shapeupclub.com/2012/08/how-to-user-the-barcode-scanner-tutorial/




Shape Up Club

Idag ska jag testa ett nytt sätt att räkna kalorier på, nämligen en mobilapp med trevlig grafik :)

Appen heter "Shape Up Club" och kommer med en bra gratis bas att stå på, och en hel del finesser för de som vill betala.

Hittintills så har min postit-lapp varit överlägsen :) så vi får se om den här appen klarar att konkurrera ut den!

Jag tycker att grafiken är riktigt kawaii, och det är alltid positivt!

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sillens.shapeupclub&hl=sv

måndag 17 december 2012

Vikt 69 kg!

Jag står stadigt kvar på 69 kg i vikt (vilket är väldigt bra, med tanke på att jag vägde 74 kg i slutet av oktober!). Min förhoppning är att efter den här veckan så ska jag väga 68 kg. Vi får se med jul och allt, om det går att hålla igen.

Men jag har gått ner 1 cm kring låret sedan förra veckan! :D och totalt 4 cm runt höfterna sedan oktober, det känns verkligen fantastiskt.

Så idag ska jag äntligen unna mig ett par nya byxor! Mina favorit jeggings finns bara i två storlekar i affären här i stan: S/M och L/XL.

Jag har tidigare oftast kunna ha S/M, men efter att jag ökade så mycket i vikt i somras så blev jag tvungen att köpa L/XL. Det kändes fruktansvärt, att jag misskött mig så illa. Min kropp vill vara pigg och glad! :)

En del måste kämpa mer med vikten än andra, och är du en av dem - ge inte upp! Låt dig inte själv bli sjuk av övervikt och tänk på att vi är flera som tillsammans kämpar för att hålla oss friska!

"Bromsen på" som kollegan sa ;) väldigt bra uttryck! Vi måste begränsa oss, det är OK att säga till sig själv efter en halv bulle att "nu räcker det!".

http://pieces.se/pieces/bottoms/FUNKYFOXYLEGGING/17041182,sv_SE,pd.html?dwvar_17041182_colorPattern=17041182_DARKBLUEDENIM&forceScope=

fredag 14 december 2012

Konsten att räkna kalorier utan att tröttna...

Jag avskyr egentligen att räkna kalorier, och har i min desperation sökt efter en diet där man inte behöver hålla koll på vad man stoppar i sig...

...det här är dessvärre en sanning med modifikation: om en diet lovar dig att du slipper räkna kalorier, kan jag även garantera dig att samma diet utesluter i princip all mat som du faktiskt tycker om att äta...

...och visst kan man bli smal om man bara äter smågrus hela dagarna ;)

Skämt åsido, men att räkna kalorier är det mest effektiva om du vill kunna äta allt.

Så hur gör jag då, nu när jag hatar att vara så extremt fixerad vid siffrorna? Jag avrundar. Jag estimerar, jag gissar... Jag har sällan 100% rätt, men alltid så pass rätt att jag ändå går ner i vikt.

Jag dealar även med mig själv - om jag cyklar 30 minuter, 1 mil, på motionscykeln så kan jag kvitta det mot en delicatoboll... osv.

Och så får man vakta sitt sug... ska du trycka i dig något, så ät något gott först (en pralin, en delicatoboll, lite chips) men tryck i dig massor av grönsaker efteråt (gurkstavar, körsbärstomater, selleristavar, morötter - allt du gillar!).

Proteinpulver + vatten är det bästa om du är lite hungrig också, men har inga kalorier kvar för dagen. Fibrer fyller också ut - testa isphagulaskal eller havrekli.

http://se.finax.com/product/finax-psyllium/


Tips för att komma ihåg vad du äter

Idag har jag ritat på en post-it lapp exakt vad jag har smällt i mig under dagen, för att lättare komma ihåg och visualisera för mig själv vad jag har ätit.

Vi hade en fantastisk avtackningsfika idag på jobbet, med allt man kan önska sig! Jag har ätit lite av allt gott, med "bromsen på" som en vis kollega uttryckte sig.


torsdag 13 december 2012

Jag inser att jag äter för mycket!

Gemensam fika på jobbet = massor av kalorier!
500 kcal totalt för en assiett med lite brie, smörgås,
lomo, rökt kalkon, en liten dutt marmelad,
 en halv lussebulle och en liten skvätt glögg
med några mandlar och russin...
 
Blir inte många fler onyttigheter idag!
Till lunch blev det bresaola, selleri, 20 gram chips (= 100 kcal!)
och några bitar ost. (totalt ca 400 kcal)
 
Alltså är jag redan uppe i 1200 kcal :p direkt efter lunch...
Det är verkligen viktigt med "portion control" (koll på portionerna).
Jag förstår att jag går upp i vikt när jag inte tänker på vad jag stoppar
i mig... Jag kan lätt svulla i mig 1000 kcal på en fika utan att blinka.
 
Men nu känner jag mig rätt nöjd och mätt - räddningen mot suget nu är julmust light!

Dagens frukost - Marsipanyoghurt!

Dagens frukost:
Äggröra på två ägg och lite kvarg
Yoghurt/Kvarg dessert med marsipanarom (mums) och sötningsmedel
Té med mandelmjölk 

onsdag 12 december 2012

Dagens middag

Fiskgryta, minus ris.

Nu är jag sugen på att ta en knäckemacka med smör och ost, men om jag fortfarande är hungrig efter att ha ätit grytan, så nöjer jag mig med lite té och en morot.

Receptet är från www.middagsfrid.se

Dagens onyttigheter

Dagens onyttigheter!
 
1 Croissant = 180 kcal
1 Skumtopp = 100 kcal
19 gram Nötmix = 110 kcal
1 Delicato Turkisk Peber Havreboll = 190 kcal
1 Delicato Miniboll = 61 kcal
TOTALT = 641 kcal

Nu har jag ca 300 kcal för middag ikväll. Endast 0 kcal onyttigheter senare - sockerfri jelly, fun light, lightläsk etc.


Dagens onyttigheter!

 

När ska man hinna träna?

Problem: Jag tycker om att motionera, men hinner aldrig gå iväg på pass och tycker att gym är tråkigt.

> Lösning: Vardagsmotion: Hellre lite och ofta än mycket en gång i veckan!
(!) En del är superduktiga på att komma iväg och träna, trots pressade schema med barn, jobb och annat - Jag är inte en av dem. Jag tycker det räcker med lämningar, hämtningar, stressa iväg till barnens fritidsaktiviteter, ett krävande jobb...

Mitt motto är att motionera när jag kan och har lust. Ena veckan blir det bicepscurl med matkassarna på vägen hem från affären, andra gången blir det plask och lek med familjen i badhuset och tredje gången blir det lite armhävningar innan sängdags... Jag kan inte planera, det träningsschemat spricker alltid! Men jag försöker att promenera minst 30 minuter varje dag, jag tittar knappt alls på TV och jag tar alla tillfällen jag kan att göra en liten styrketräningsövning.

Här är tips på roliga appar som motiverar och ger mersmak till lätta vardagsövningar!
http://dailyworkoutapps.com/dailyworkoutapps/Daily_Workouts.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rittr.situps&hl=en
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rolfsnes.bloodandsandtimer&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS5yb2xmc25lcy5ibG9vZGFuZHNhbmR0aW1lciJd
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.commind.smygtraning&feature=also_installed#?t=W251bGwsMSwyLDEwNCwiY29tLmNvbW1pbmQuc215Z3RyYW5pbmciXQ..

Wii-fit har roliga träningsspel också, varför inte testa att skaka loss till Zumba?
http://wiifit.com/
http://www.play.com/Games/Wii/-/3973/3240/-/26323369/Zumba-Fitness-2/Product.html

Mina bästa träningstips:
*Hellre lite och ofta!
*Pressa aldrig dig själv, du ska ligga på ca 75% av vad du orkar (annars finns det risk att du inte tränar imorgon igen!)
*Vardagsmotionen! Gå istället för att cykla, cykla istället för att åka bil, använd matkassar som hantlar, lek med barnen eller hunden, dansa, må bra, ha roligt med kompisar :)
*Träning är så mycket mer än gymkort! Variera dig, bara att röra på sig är fantastiskt bra!
*Sitt inte still för mycket. Minska ner på TV-tittande och om du har höj- och sänkbart skrivbord, använd det - du använder ca 50% mer kalorier på att stå än att sitta ner.

Läge för biceps curls med kassarna? ;)
http://norran.se/2011/11/nojekultur/arets-julklapp-2011-ar-utsedd/

Jag avskyr att vara hungrig!

Problem: Jag tycker inte om att vara hungrig> Lösning:
-Ät mycket protein (det mättar bäst!)
Livsmedel som är goda och mättar bra: Salta jordnötter, vilt chips, milkshake med proteinpulver, pannkakor på havrekli och ägg, kvarg/yoghurt med lite sötningsmedel, rostade nötter, smaksatt tofu som man torkar till chips i ugn...
-Ät gärna maten i mixad soppform (magsäcken tömmer sig saktare och man håller sig mätt längre)
-Ät mycket fibrer - tex havrekli (Enligt Dr Dukan http://www.dukandiet.com/The-Dukan-Diet/Oat-Bran - betaglukaner binder upp kolesterol i tarmen och skapar mättnadskänsla)
-Ät flera, små måltider - om du äter kolhydrater. Eller några få, stora måltider som består enbart av protein och fett - enligt LCHF och stenåldersmetoden.
-Fyll magen med "Zero Calorie Food" - okej, det finns inget vetenskapligt bevis för att den framtagna 0 kalori listan stämmer, men selleri, gurka, tomat, sallad, hallon, körsbär etc. innehåller väldigt få kalorier, så det krävs rätt mycket för att man ska råka äta för mycket.
http://healthyeatingandwellbeing.wordpress.com/2011/01/18/10-things-you-need-to-know-about-losing-weight/

http://www.fitsugar.com/Best-Low-Calorie-Foods-102347 

Jag lurar mig själv, jag äter mer än vad jag tror!

Problem: Ibland tror jag att jag äter mindre än vad jag faktiskt gör...

När jag testade LCHF så gick jag först ner mycket i vikt - men det var enbart vatten, trots att jag åt "vad jag vill" (som är LCHF) som Dahlqvist förespråkar i sin bok, så gick jag inte ner i vikt. Dahlqvist hävdar då att jag har "nått min sanna vikt" - men jag var fortfarande överviktig! Ska man gå ner i vikt, så måste man äta mindre än vad man gör av med.

LCHF innebär att man äter ca 80% fett om dagen, och eftersom fett är så packat med energi, så är det lätt att äta för mycket. Jag vill t.o.m. hävda att man kan gå upp i vikt på LCHF-kost, om man inte har koll på vad man stoppar i sig.

Att räkna kalorier är inget roligt, men försök då att höfta/estimera siffrorna. Står du stilla i din viktminskning, minska ännu mer på vad du stoppar i dig, alternativt rör på dig (mycket) mer.

Man kan gå ner i vikt med LCHF också, men då måste man hålla koll så att man inte äter för mycket.

Man lurar sig själv gärna också, MEN genom att ha en grundläggande koll på hur många kcal som de vanligaste livsmedlena i din vardag innehåller, så blir det lättare att göra smarta val.

Viktpejl.se är en bra hemsida med gratis kaloriräknare när man vill gå ner i vikt.

http://ganeriviktsnabbt.se/racker-inte-rakna-kalorier/

http://www.viktpejl.se/

http://www.viktpejl.se/

Jag gillar inte att äta så mycket kött!

Problem: Många av dagens "moderna" dieter innebär ett stort köttintag (Dukandieten, LCHF, Atkins, Stenålderskost). Men jag tycker inte alls om att äta så mycket kött!

>Lösning: Mer grönsaker och vegetariska alternativ!
(!) Dr Dukan inspirirerades till sin rena proteindiet tack vare en patient som älskade kött. Jag är INTE som honom. Gillar du kött? Då är LCHF, Dukandieten, Atkins, Stenålderskost, etc. något för dig! Jag ska inte testa dem igen :)
Mjölkprodukter med låg fetthalt hjälper till att binda upp fett i tarmen - så du bajsar ut mer kalorier! :)

Bra länk med fler tips om hur man ska äta för att gå ner i vikt:
http://www.bbc.co.uk/sn/humanbody/truthaboutfood/slim/calcium.shtml

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vegetables.jpg

Kan jag gå ner i vikt trots att jag äter onyttig mat?

Problem: Jag gillar onyttig mat, och avslutar alla dieter för att jag faller för frestelser och känner mig uppgiven och misslyckad.

> Lösning: Ät lite gott varje dag, annars är det lätt att man avbryter dieten och upplever känslor av misslyckanden.

(!) En del blir tjocka på mat, en del blir tjocka av godis, en del blir tjocka på mackor, en del på prinsessbakelser... Anledningen till att jag (och du?) är tjocka är för att vi äter för mycket. Vi gillar att äta, så att bara säga "sluta upp med det!" är dömt att misslyckas. Jag behöver mitt godis och andra onyttigheter, och ska man tro professorn på Twinkie dieten (http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.html), så ÄR övervikten FARLIGARE än att äta onyttigheter. Nu säger jag inte att du ska helt plötsligt börja äta onyttig mat, ifall du aldrig har gjort det tidigare - men OM du tillhör dem som gillar att festa loss på vissa födoämnen - se till att få in dem (i lagom mängd) i din diet!

TIPS:
*Vill du äta onyttig mat och ändå fortsätta gå ner i vikt? Ät sådant som är PORTIONSFÖRPACKAT och som anger tydligt hur mycket KCAL det innehåller! På McDonalds och andra snabbmatskedjor finns ofta kcal tabeller. Använd dem!
*Planera ditt dagliga onyttiga intag redan på morgonen, lägg fram det du ska äta och ät inte mer än det - men se fram emot att få njuta av en riktig kladdig kladdkaka, en saffransbulle eller en påse chips.Testa dig fram, jag bytte ut 1 dl olja mot 1 dl vatten + 1 msk olja i ett pesto-recept häromdagen, och det smakade precis lika bra, om inte bättre! Dessutom sparade jag ca 900 kcal...

Alla klarar inte av att begränsa sitt intag av sötsaker. Vissa mår bättre av att utesluta det helt. Men om du är som jag, att du vill ha lite sött varje dag, och kan motivera dig själv till att det är värt att bara äta lite för en lyckad viktminskning, så ät det du gillar! :)

Jag tror att det är viktigaste är ATT man fortsätter följa dieten, oavsett fusk/dålig motivation etc - du går bara ner i vikt med hjälp av en dos envishet :) och genom att anpassa dieten SÅ ATT DEN PASSAR DIG.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3600085
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Och nej, så här mycket kan du inte äta på en dag (om du inte elitidrottar)! Du måste portionera upp kalorierna...

Äter du för lite kolhydrater?

Äter du för lite kolhydrater?

> Lösning: Ät lite kolhydrater varje dag!

(!) En del elitidrottare tränar på LCHF! Helt otroligt, det skulle jag aldrig klara av. Vi är alla olika skapta, och om du mår dåligt på lågkolhydratkost - sluta upp med den korkade dieten! Pröva något annat istället. Jag gillar heller inte de andra biverkningarna som kommer när man äter för lite kolhydrater: Dålig andedräkt, huvudvärk och trötthetskänslor.

Och nej, biverkningarna gick inte över för mig! Iallafall inte efter 5 (!) veckor, när jag gav upp LCHF/Atkins etc. Jag är känslig för att sänka mitt kolhydratintag för mycket, helt enkelt.

http://www.markazits.com/index.php?Itemid=210&catid=17:faq-flitigt-frde-frr&id=161:fite-kolhydrater&option=com_content&view=article

http://www.cbsnews.com/stories/2004/09/02/health/main640566.shtml

http://www.bodybuilding.com/fun/8-low-carb-conundrums.html

Äter du för lite?

Äter jag för lite så mår jag dåligt, presterar sämre på skolan/jobbet, blir på dåligt humör och får huvudvärk.

> Lösning: Ät minst 1500 kcal/dag för mig. Detta är personligt, men försök att inte äta mindre än ca 500 kcal/dag än vad du vanligtvis behöver.

(!) En del människor mår bra av att äta så lite så möjligt! Jag tillhör definitivt inte en av dem. Räkna ut ditt energibehov, och lägg dig ca 400-600 kcal under det, så går du ner 1 kg på två veckor (ca). http://www.fettfri.nu/kalkylator/energibehov/

http://www.dinbmi.se/kaloribehov.asp

http://www.annaskipper.se/bmi-matare.html

http://rudolph.blogg.se/2007/june/deppig.html