måndag 7 januari 2013

Granatäpple - är det värt besväret?

Lagom till att jag är grymt sugen på nyttig mat igen så har konsum halva priset på viss frukt och grönt - däribland granatäpple!

Om du aldrig provat denna lilla läckerhet, låt dig inte avskräckas av det läderaktiga skalet med bruna, fula fläckar.

Det här är en motståndskraftig frukt som inuti innehåller små, blanka och mörkt röda fröpaket.

Granatäpple ansågs länge vara kungarnas föda och om du tänker på "äpplet och spiran" som monarker brukar ses avbildade med, då är det inget vanligt äpple- utan just det, juvelen är avbildat efter ett granatäpple.

Det är dock rätt jobbigt att komma åt vitaminerna och antioxidanterna i denna superfrukt. Saften, som skvätter överallt när man öppnar frukten, ger fläckar på kläderna som är svåra att tvätta bort.

Detsamma med händerna, om du inte tvättar dem på en gång, så blir du läckert henna-röd i flera dagar efteråt...

Men hur gör man då? Jag brukar dels frukten i hälften, skölja bort den värsta fruktsaften under kranen, och sen i lugn och ro sätta mig och bryta loss fröna en efter en. Helst efter att barnen somnat.

Men sedan så har man en full skål med härliga antioxidantbomber som man kan ha ståendes i kylen i en vecka! Fritt fram att snacksa på- bättre vitaminpiller finns inte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar