måndag 25 mars 2013

Utvärdering av NOOM - efter 4 månaders daglig användning!

Noom

Det finns en enskild viktminskningsprodukt som jag har använt mig av nu sedan januari - och det är mobilappen Noom.

Det slog mig just: nästan varje dag nu i nära fyra månader så har jag loggat in och registrerat det jag ätit, hur jag har tränat, min vikt, etc i viktminskningsappen "Noom".

Det är så många appar som jag har laddat ned, testat, blivit frälst i någon vecka, men sedan aldrig återvänt till och slutligen helt avinstallerat. Men Noom håller mig kvar...

Varför det då? Den är så genialt simplistisk. Och den talar till MIG. Den peppar mig, kommer med smarta tips och goda råd... Det är som att ha en vän i fickan, någon man kan söka tröst hos. Noom är snäll. Inga elaka banningar när man inte riktigt möter målen, utan snarare "tänk nu på att för att förbränna 350 kcal (underförstått: som du just moffat i dig) så måste du springa 5 km"... Men that's it.

Noom gör mig glad, Noom påminner mig på morgonen att mina uppgifter väntar på mig. Varje morgon öppnar jag appen och får nya artiklar att läsa, små mini-quests att utföra och påminnelse att väga mig och träna mer. Dessutom ingår stegräknare! Den tickar på i bakgrunden utan att dra för mycket batteri, och det är väldigt roligt och motiverande när man uppnår sitt dagliga mål.

Dessutom är det i stort sett omöjligt att äta onyttigt om man följer Nooms kostråd! Man behöver nämligen inte räkna kalorier, utan det räcker med uppskattningar (vilket klart är baserat på amerikanska mått - jag menar hur stor är en softball?!) MEN förutom vissa "översättnings"brister, så fungerar det faktiskt!

Jag kan äta mycket grönsaker, check.
Jag kan inte äta så mycket choklad, check.

Och mer komplicerat än så behöver det inte vara! Nu har jag levt med Nooms gratisversion i 4 månader, och känner att jag är redo att ta steget och spendera 19.99 dollar för 1 år av pro...

Utvärdering av pro vs gratisversionen kommer!

Vad har Noom lärt mig då under dessa 4 månader?

  • Twinkies-dieten fungerar kortsiktigt, men i det långa loppet så måste kostförändringen ske brutalt.
  • Ät mer äggvitor och sortera ut äggulan! 3 äggvitor innehåller mindre kalorier än 1 helt ägg och mättar väldigt bra.
  • Ät grönsaker. Ät mycket grönsaker! Tillsätt selleristavar, gurka, morötter, sallad, etc till varje måltid - fiberrikt, nyttigt och mättande.
  • Väg dig ofta, så har du koll på förändringarna, och kan omedelbart stävja eventuell viktuppgång!
  • Träna, gärna varje dag.
  • Det är motiverande att hålla koll på hur mycket man går med hjälp av en stegräknare!
  • Håll ner onödiga kolhydrater. Ät mindre bröd, pasta, potatis och ris. Undvik de näringsfattiga "vita" varianterna helt - eller ät dem som godis!





söndag 24 mars 2013

Har börjat smygträna lite igen...

...och proppa mig full med godis. Men det är en annan femma.

Jag har genomlidit helveteshelgen med extrem DOMS (träningsvärk), som vår kära Kris Gethin kallar det för - Delayed Onset Muscle Soreness.

Varje steg jag har tagit har smärtat, jag har vankat gatan fram som en halt, gravid anka - trappor har förvandlats från roliga trampolin-tillfällen till smärtsamma tortyrredskap (som bäst botats med hiss).


...jag kom liksom aldrig igång riktigt med Pete Cerquas statiska träningsprogram efter en mindre förlust med sopp/shakedieten aka "The Skinny Dress Diet" (Att jag aldrig lär mig! Jag var VRÅLHUNGRIG efter en vecka och så psykiskt nedslagen att bara godis och chips i lastbilar kunde rädda mig...)

...så jag blev lite sugen på att styrketräna igen, och tja- eftersom det var fredag, så körde jag vecka 1's fredagsträningsprogram. Jag vet hur lätt jag har för denna jobbiga träningsvärk, så jag tog det lite lugnt, gjorde inte alla reps till maximal utmattning... men sedan så stod den där: Löpbandet i all sin svarta muskelkraft - jag var knappt svettig efter vikterna, kanske, kanske kunde jag få bryta ut lite perspiration på det där underbar, kraftiga, och väldigt lediga löpbandet?

Sagt och gjort, Alina Devercerski på max, och barfotalöpning på tårna i typ 5-10% lutning och 8-10 km/h.... i 15 minuter. Inte mer eller mindre, det var väl rätt bra? Det måste ha varit lutningen... 

Jag mådde så bra efteråt! Jag var genomsvettig, stolt, stark och framförallt nöjd! Hela kroppen spratt med energi, min onda rygg var bortblåst...

Tills jag vaknade upp nästa morgon: *AJ* räcker inte för att beskriva smärtan som leddes genom min kropp när jag stapplade upp, haltade, fumlade, stakade, mig fram genom mörkt sovrum klockan 5 på morgonen för att rädda min lilla son från toaletten...

Nu, mer än 70 timmar senare så är det fortfarande tyvärr inte lätt att gå. Stapla beskriver bättre min gångstil.
Men *suck* No pain, no gain...

I min ivriga hast att läsa på mer om fenomenet Överträning så ramlade jag över den här intressanta artikeln: http://fitnessguru.se/46447-overtraning-en-uppblast-bluff, vi är ett otränat folk - helt klart. Klarar man inte 15 minuter barfota på ett löpband utan att helvetets portar öppnar sig så är man per definition helt klart en soffpotatis. 

Jag är en soffpotatis. Mmmm... potatis... det får mig att tänka på chips... ;)

Överträning är en uppblåst bluff?



onsdag 13 mars 2013

Om du skulle tröttna på att banta...

...så kan du alltid bara göra så här :)

Karins 3 steg till en snygg mage:

1. Nyp lite i magen
2. Säg "det här var en snygg mage".
3. Klart

http://www.karinskonstgrepp.se/2013/03/3-steg-till-en-snygg-mage.html

Karin har inte bara roliga idéer, hon har även fina juveler som man kan köpa på hennes hemsida!

Dag 3, hunger games

Idag har jag inte haft möjlighet att äta något på förmiddagen och lunchen blev minimal (även i sopp-mått mätt).
Så nu sitter jag här med en galen hunger och saftiga mathallucinationer - något som så lätt kunde undvikas!
Äter man lite, men ofta, så är det lättare att äta rätt. Det är lättare att göra bra val och man håller både humör och motivation uppe.
Jag har en kompis som är rätt överviktig, hon äter en skiva bröd till frukost, kanske en kaffe med liten kaka till lunch... Hur kan hon vara överviktig när hon äter så lite? Jo, för när hon kommer hem efter jobbet, så är det non-stop skytteltrafik mellan tv-soffan och skafferier, kylskåpet och frysen... För hon är ju enormt hungrig när hon kommer hem!
Hon gick faktiskt ner i vikt bara av att städa ur skåpen från onyttigheter, äta en rejäl frukost varje dag och alltid ha med en lunchlåda till jobbet. Rätt coolt att det ibland kan vara så enkelt!
Jag har passat på att äta lite mer av soppan som jag lagade igår och pumpafrön! Jag har alltid en liten ziplock med frön, om jag skulle bli hungrig. Även om de innehåller mycket kalorier, så är det tusen gånger bättre att äta nyttiga frön än att göra ett dåligt matval, typ godis, choklad eller bröd. Dessutom blir man mätt (och därmed nöjd!)  :-)

tisdag 12 mars 2013

Gör din egen dietsoppa! Med smarta tips :-)

Allevos pulversoppor i all ära, men det är förvånansvärt billigt och lätt att göra sin egen dietsoppa.

Man kan variera sopporna i all oändlighet, kom bara ihåg att basen ska vara kalorifattiga grönsaker och tillsätt lågkalori protein i form av kyckling, fisk eller som här: Soja proteinpulver.

Var sparsam med saltet, också! Salt binder vatten i kroppen, så vill du gå ner snabbare i vikt, så är det smart att undvika för mycket salt.

Nu kanske du undrar hur man får med sig soppan till skolan/jobbet utan kladd och spill?  :-) Arla har skruvlock på sina minimjölkpaket- använd den tomma mjölkkartongen för att smidigt frakta din hemmagjorda dietsoppa!

Underbart krämig jordärtkocks- och koriander soppa

Ger 3 port à 4 dl per port. Per portion: 180 kcal, 15g protein, 12g kolhydrater, 3,8g fett (nyttigt fett från avocado!)

4,5 dl vatten
1 jordärtskocka (ca 60g)
1 potatis (ca 70g)
1 gul lök (ca 90g)
1 hel purjolök (ca 200g)
1 avocado (ca 70g)
3 dl minimjölk
35 gram Soy Pro
1 bit ingefära (ca 5g)
1 gul chili (ca 10g)
1 klyfta vitlök (ca 5g)
Juice från en halv färskpressad  citron
1 tsk ketchup
Färsk koriander

Gör så här:

1. Fyll en kastrull med vatten och koka upp på högsta effekt.
2. Under tiden som vattnet kokar upp, skala potatis och jordärtskocka. Hacka i grova bitar och lägg ner i kastrullen.
3. Skala löken, vitlöken och ingefäran och hacka dem i grova klyftor, lägg ner den i kastrullen.
4. Skiva purjolöken grovt, även den gröna delen, lägg ner i kastrullen.
5. Koka grönsakerna tills potatisen är mjuk.
6. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt mjölk, soypro och avocado. Smaksätt med lite örtsalt, koriander, ketchup och citron.
7. Mixa soppan slät med en stavmixer.
8. Använd den tomma mjölkkartongen med skruvkork som ett smidigt sätt att ta med sig soppa till jobbet!

Dagens middag Dag 2 Fas 1 Skinny Dress Diet

Jag kör på med flytande kost á la Pete Cerqua fas 1 skinny dress diet. Eller rättare sagt: jag kör med pulver alla måltider fram till middag, då det är ok att svulla i lågkalori grönt och något litet från familjens middag. När hungern kommer smygande framåt läggdags är det stora glas med fun light och slemmiga fibrer i isphagula form som gäller. Vi får se hur länge som jag står ut  :-).

Till middag idag åt jag massor av selleri med lite tomatsås/salsa och senap. Jättegott och fyller verkligen ut magen! Jag åt även en värmande soppa med mycket grönsaker (och bara lite kalorier) och en hel assiet med alfa alfa groddar.

Det fungerar bra att fylla upp magen med grönsaker. Jag börjar äntligen förstå vikten av att börja en måltid med något som innehåller massor av nyttigheter, fibrer men inga kalorier  :-).

Det är en lärdom som jag ska ta med mig även efter den här dieten... Äta grönsakerna och dricka ett glas vatten först, vänta lite, och sen äta maten.

måndag 11 mars 2013

Fas 1 Skinny Dress Diet Allevo shakes

Idag har jag kört igång med fas 1 i Pete Cerquas The Skinny Dress Diet.

Så länge jag orkar (ett par dagar/ en arbetsvecka) så ska jag enbart äta flytande föda!

Jag kör med de proteinpulver som jag har hemma, och så har jag kompletterat med Allevos produkter för variation.

Det är två kit med tre olika smaker i varje. Det ena är "hög proteinhalt" som ska blandas ut med minimjölk och den andra är VLCD, och ska blandas ut i vatten.

Idag har jag druckit 1 portion av följande: 2 x lean dessert pro + mjölk, gourmet pro + vatten, kaffe med mjölk, allevos high protein "morot, sötpotatis och chili"-soppa.

Allevo's morotssoppa var mycket god och jag var behagligt mätt efteråt!

Till middag blir det nudelsoppa med kalorifria shirataki nudlar till, så magen får lite fibrer!

Jag känner mig belåten och mätt trots mindre kalorier, än så länge  :-)

Nya tag! Pete Cerqua Skinny Dress Diet

Nu kör jag igång med Pete Cerquas tips om 90 sekunders träning och diet!

Dieten han förespråkar för snabb viktminskning är "The skinny  dress diet" som är uppdelad i 3 faser:

Fas 1 = Endast flytande föda! Drick smoothies, ät lågkalori soppor, proteinshakes etc. Håll på ett par dagar, kanske en arbetsvecka. Perfekt att göra under en stressig period, koncentrera dig på jobb, inte mat.

Fas 2 = Avocado och salladsfasen. Drick smoothie till frukost, ät sedan avocado och olika avocado recept som finns i boken till lunch och middag, alternativt "The humongous salad" - vilket i princip är en tallrik grönsaker. Håll på tills du nått din målvikt, alternativt tröttnar. Äggvita är bra mat under denna fas också!

Fas 3 = Framförallt: Ät och drick bara "naturlig" mat, alltså aldrig hel- el halvfabrikat! (chips och snabbmat går feting bort). Magert kött, fisk, baljväxter och grönsaker. Rött kött max en gång i veckan. Nyttiga hela kolhydratkällor - tänk Quinoa och råris. Baljväxter och grönsaker till varje måltid! Vin och kaffe är helt ok, undvik sötningsmedel.

Väg dig varje dag. Om man ökar i vikt, gå tillbaka till fas 1 igen!

Lev efter 80/20 regeln: nyttig till 80% så kan du vars onyttig resten av tiden!  :-)

söndag 3 mars 2013

Kan jag gå ner i vikt utan att träna?

I introduktionen så frågar en läsare Pete Cerqua om det bästa är att gå ner i vikt först, och sedan börja träna.

Det här sätter förspråkar Dr Dukan (Dukan dieten), särskilt om man är kraftigt överviktig, för risken är att man annars lätt skadar sig.

Har man dessutom hjärt-kärl sjukdom eller högt blodtryck, så måste man vara försiktig med träning och kontakta och rådgöra med sin läkare först.

Men det här gäller (oftast) inte oss friska normal-, lätt överviktiga som bara vill gå ner några kilo och få en fastare kropp.

Pete Cerqua menar på att bara banta inte är långsiktigt lönsamt. Vill man gå ner i vikt och behålla sin nya vikt, så måste man verkligen förändra son vardag grundligt. Då tycker han att om man bygger muskelmassa genom träning, så kommer det långsiktigt att ge bättre effekt.

Men ja, det är klart att du kan gå ner i vikt utan att träna.  :-)

Bevis för att Pete Cerqua vet vad han snackar om...

Haha, kunde inte låta bli att göra ett inlägg till från Pete Cerqua 90-second finess solution - han är väldigt övertygande.

Han vet att läsaren är skeptisk, eftersom allt han säger går stick i stäv med det man har lärt sig. Så därför utmanar han läsaren, i introduktionen att utföra en av hans armhävningar  :-)

Klara du det?

The 90 second fitness solution, Pete Cerqua

Här sitter jag och har precis slagit upp pärmarna till min nyinköpta bok, The 90-second fitness solution av Pete Cerqua.
Introduktionen är galen- han lovar mig att jag inte bara kan fortsätta det hektiska liv som jag lever, utan även att jag kommer bli snyggare, starkare och må bättre än vad jag tidigare gjort och jag kommer att hinna med både träning och mindfulness på bråkdelen av den tid som det vanligtvis tar. Han lovar tom att jag inte behöver läsa hela boken från pärm till pärm, utan att det räcker med att jag läser hans "quick notes" i varje kapitel...
Hmmm, jag är skeptisk. Men redo att försöka. Jag har bantat sedan oktober (då jag vägde 74 kg) och jag har försökt komma igång med träning sedan januari. Idag väger jag 66.9 kg och jag siktar på en tajt matchvikt på ca 62 kg med snygga muskler.
Problemet är att jag jobbar 6 dagar per vecka, har 2 små barn och bara hinner inte träna... Vilket nu Pete Cerqua lovar att förändra... Vi får se.
Jag har smygstartat hans diet redan. Jag äter bara "riktig" mat - alltså inget godis, glass, chips, hamburgare etc etc. Det hoppas jag ska ge bra resultat på vågen, det är ju inte helt lätt att föräta sig på riktig mat, iaf inte för mig!
Önska mig lycka till, så kör jag igång hans program så snart jag läst boken!