fredag 30 november 2012

Fusk!

Japp, första dagen och jag lyckas inte riktigt stå emot fredagsfikat. Vi blev bjudna på tårta, lussebullar, kladdkaka med grädde och hallon och björnbär, saffranskaka, pepparkakor och dessutom skumtomtar! Helt otroligt.

Jag tröstar mig med att jag säkert sparat 1000 kcal på att inte smakat lite av allt och bara ta en liten bit kladdkaka. Jag känner av ett visst grupptryck när det vankas sött, men kanske är det bara jag som tolkar det så? Kanske snarare ett inre tryck...

Men jag ska till simhallen idag och träna, så jag kvittar kakan mot träningen.

Jag måste utveckla en strategi för dessa otroliga fika! Det känns trist att behöva undvika lunchrummet i 2 månader bara för detta...

Får se om jag kan baka något dukan-vänligt hemma ikväll!

Inspirerande Dukan historier!

Jag tycker att det är så roligt att läsa om andra som har lyckats! MåBras hemsida har samlat matnyttig fakta i "allt du behöver veta om Dukan-dieten" och har flera fantastiska historier om viktnedgång! Med före och efter bilder!
Här är länkarna :)

http://mabra.com/stor-guide-allt-du-vill-veta-om-dukan-diet/

http://mabra.com/langt-efter-dukan-hanna-smalare-an-nagonsin/

http://mabra.com/ingela-sa-gick-jag-ner-16-kilo-med-dukan-diet/ingela/

http://mabra.com/sa-gick-jag-ner-15-kilo-med-dukan-diet/

Frukost! :-)


Idag kör jag igång!  :-) Till frukost blev det Dukans Galette med saffran, ett hårdkokt ägg med Renee Voltaires supergoda heta kryddblandning (eldigt örtsalt), te och lite limejuice för smaken...

Egentligen så är inte kryddblandningen ett ok dukan-livsmedel, eftersom han helst vill att man ska äta så lite salt som möjligt. Anledningen är att salt binder vatten i kroppen, som gör så att man väger mer, men också för blodtryckets skull.

Det är otroligt vanligt med förhöjt blodtryck. Uppemot hälften av befolkningen över 50 åt har denna folksjukdom. Om man har en väldigt stor kroppshydda, och gärna en hel del bukfetma (sådant som finns inuti kroppen: runt tarmar, njurar, lever - tänk "pondus-mage" - hårt fett på magen) så kan man utveckla något som kallas för "metabola syndromet".

Det innebär att man har diabetes typ 2 (även kallad ålderdiabetes), förhöjt blodtryck och dåliga blodfetter.
Det här är inget bra att ha, man mår rätt dåligt oftast och orkar inte riktigt med i vardagen. Dessutom har man kraftigt ökad risk för hjärt- kärl sjukdom, stroke, hjärtinfarkt mm.

Så därför kan det vara smart att gå ner i vikt som en varaktig förändring (vilket markant förbättrat både diabetes och dåliga fetter i blodet). Värt att notera är att blodfetterna tillfälligt kan försämras om man snabbt går ner i vikt (och är kraftigt överviktig, har metabola syndromet etc.), därför rekommenderas det alltid att man har en läkarkontakt innan man provar dieter om man är sjuk sedan innan, kraftigt fet etc. (Sund mat, däremot det kan alla testa! Typ medelhavskost/ nordisk kost).

Men för oss andra mer lätt överviktiga utan hälsoproblem (än!) så brukar det bara vara hälsosamt att gå ner till normalvikt.

Och saltet, ja, om man helt utesluter salt i kosten så kan man faktiskt sänka blodtrycket! Men en del människor har genetiskt förhöjt blodtryck och behöver då läkemedelsbehandling.
Jag äter rätt lite salt i vardagen, och har oftast lågt blodtryck när jag går på kontroller. Jag är inte riktigt beredd än att helt ta bort salt ur min kost, särskilt eftersom smakerna är så viktiga för mitt välmående! Så lite salt på frukostägget, kommer jag nog att fortsätta med  :-).

torsdag 29 november 2012

Dukan galette - som lussebulle!


Jag gjorde även en trave med Dukans gallette, en pannkaka på ägg och det obligatoriska havrekliet. Man ska äta 1,5 msk havrekli per dag i attackfasen, och det finns massor av roliga sätt att göra det på: som musli på yoghurt, i muffins eller pannkaka.
Eftersom det snart är advent, rörde jag ner lite sötningsmedel och saffran i smeten, så det påminner verkligen om en lussebulle  :-)
Nu ligger de i kylskåpet och väntar på att bli uppätna!

Ingredienser till Dukans Galette - Ägg och Havrekli :) Jag tillsatte lite sötningsmedel och saffran för den rätta adventskänslan och lite bakpulver, så de liknar mer Amerikanska Pannkakor.

I med smeten i en varm panna! Eftersom dr Dukan inte tillåter något fett under dieten, så steker jag helt utan smör eller olja. (Fast ibland har jag sett att 1 tsk olivolja/dag KAN vara OK... Källa: http://mydukandiet.com/dieting/faq/can-i-use-oil-on-the-dukan-diet.html)







Så här ser pannkakan ut när man vänder på den! Den blir så här eftersom man inte steker i något fett. Alternativt kan man låta den steka på lågvärme, och så låter man bli att vända på den - så blir den snyggare :) Se nedan...
Så här blir de om man låter bli att vända på dem! Tänk bara på att steka dem på låg värme då, så att de inte bränns undertill.
  
Inplastade och klara!
Bra att ha mat i kylen. Jag kommer att äta 1-2 av dessa pankisar per dag för att få i mig det obligatoriska havrekliet och en härlig december/jul känsla :)

Förberedelser!

Ett viktigt steg innan man börjar med Dukan dieten är att vara förberedd. Det är egentligen inte en helt enkel diet att "bara hoppa på". Risken är då att man inte har rätt mat hemma, blir hungrig och hoppar av redan efter första dagen!
Attackfasen, som för mig ska vara i 4 dagar, består av rent protein: inga grönsaker, ingen frukt, inget fett, inga kolhydrater. Bara de 72 tillåtna proteinkällorna, men i obegränsad mängd.
Jag förberedde inför fasen genom att marinera kycklingfilé i en tandoori-kryddblandning (yoghurt, curry, paprika, koriander, chili,  vitlök) och koka Shiritaki nudlar. Så var lunchlådorna fixade!
Shiritaki nudlar är verkligen fantastiska, de ser ut som och smakar som vanlig spagetti, men innehåller inga kalorier. De består av någon typ av olöslig fiber, som går rakt genom systemet och som hjälper tarmen att jobba. Det är inget nytt påfund, i Kina och Japan har man ätit nudlarna sedan länge för att det har en positiv inverkan på tarmen.
Jag har köpt mina nudlar i en asiatiskt livsmedelsbutik, men de finns även på internet. Det finns även hemsidor som beskriver hur man tillverkar dem hemma! http://www.youtube.com/watch?v=pF7Yzv_T2Bg&noredirect=1
Det enda som egentligen skiljer dem från pasta är konsistensen. Den är dessvärre lite gummiaktig. Jag har sett på amerikanska hemsidor att det finns en variant på Shirataki nudlar, där man blandat in lite tofu i receptet, och på så sätt fått en bättre konsistens.
Två varianter av Shirataki nudlar: den ena i klassisk nudelform från en asiatisk livsmedelsbutik, den andra är i "pärlform" från internet.



De 72 tillåtna livsmedlena under attackfasen:
Taget från MåBras hemsida: http://mabra.com/och-har-ar-dukan-diets-100-tillatna-livsmedel/
Kött
1. Biff
2. oxfilé
3. utskuren biff
4. Rostbiff
5. Rostas
6. Oxtunga
7. Bresaola, lufttorkad/vindtorkad biff
8. kalvsnitzel
9. kalvkotelett
10. Njure
11. Kalvlever
12. kokt skinka
13. kokt kyckling
14. bacon med låg fetthalt
15. Viltkött (rådjur, fasan, rapphöna, hare, ripa)
16. Kanin/hare
Fisk
17. Aborre
18. Torsk (färsk)
19. Krabstix (surimi)
20. Bergtunga
21. Sjötunga
22. Mulle
23. Kolja
24. Kummel
25. Hälleflundra
26. Sill
27. Makrill
28. Marulk
29. Rödspätta
30. Pollock/Sej
31. Regnbågsforell/regnbågslax
32. Rödmulle
33. Lax
34. Rökt Lax
35. Sardiner
36. Havsruda
37. Rocka
38. Svärdfisk
39. Tonfisk
40. Piggvar
41. Vitling
42. Fiskrom (torsk, lax, sill)
Skaldjur
43. Bläckfisk
44. Musslor
45. Hjärtmusslor
46. Krabba
47. Kräftor
48. Havskräfta
49. Hummer
50. Medelhavskräfta
51. Blåmusslor
52. Ostron
53. Räkor
54. Kammussla
55. Jätteräkor
56. Sjösnäcka
Fågel
57. Kyckling
58. Ungkyckling
59. Kycklinglever
60. Pärlhöna
61. Struts
62. Duva
63. Vaktel
64. Kalkon
Ägg
65. Hönsägg
66. Vaktelägg
Light-mejeriprodukter
67. Keso
68. Färskost
69. Grekisk yoghurt
70. Kvarg/Yoghurt (osötat eller smaksatt med sötningsmedel)
71. Lättmjölk
Vegetabiliska proteiner
72. Tofu
 

Min dietplan - Imorgon gäller det!


Jag gjorde ett gratis test på http://www.dukandiet.co.uk/ för att finna min "sanna vikt". Enligt testet så ska jag väga 64.4 kg, mot 71 kg idag. Min våg är dessvärre inte helt tillförlitlig, men förhoppningen är att gå ner ca 7 kg.

4 dagars Attackfas, med ren proteindiet, följt av 46 dagar Cruise, så ska jag ha gått ner all den vikten. Jag tvivlar lite på att jag kommer att gå ner 7 kg på mindre än två månader... men om jag kan gå upp 6 kg på tre månader, så varför inte?

Om jag inte gått ner till min målvikt, så kommer jag att förlänga cruise-fasen tills jag nått 64 kg. Sedan kommer de två faserna som ska stabilisera min sanna vikt... det ska bli spännande! Tänk om det stämmer; att man kan gå ner utan att gå upp igen!

Så, imorgon gäller det :)

Varför Dukan?


Jag har testat otaliga dieter de senaste 5 åren, men ingen har lyckats hålla kilona borta en längre tid.

Jag vet att det är dumt att stämpla sig själv, då detta kan vara ett hinder för förändring, men jag är i kropp och psyke en riktig liten "tjockis". Jag njuter av mat; jag älskar att laga mat, att äta god mat, att baka, att bjuda på mat, att handla mat, att läsa om mat... det är en stor del av mitt liv och en fullständigt njutningsbar hobby. Jag har säkert mer än 50 kokböcker hemma och jag lusläser alla mattidningar som jag får hem. Hade det inte varit för mina perioder av späkning, så hade jag vägt 150 kg idag. Minst.

Jag har egentligen bara två problem: Jag äter för mycket och rör på mig för lite. Ekvationen är så enkel, men så svår att hålla. Vad har jag gjort för att skapa förändring, då?

Det hela började med några riktigt dåliga viktminskningsråd som jag läste i någon tidning; den första var "Grapefrukt-dieten" som gick ut på att äta mycket grapefrukt på fastande mage (vilket ledde till hulkande över toaletten och magkatarr). Sedan var det "Popcorn-dieten", som enligt den dubiösa journalisten var Madonnas favoritdiet. Den bestod av nästan ingen mat och massor av luftpoppade popcorn, hungern var som ett hål i min mage! Men Nutriletts proteinshake diet då? Ledde till fullständig matångest redan efter första dagen - jag höll ut i tre, men det var knappt.

Efter de uppenbara misslyckanden som detta ledde till, skrev jag in mig hos viktväktarna, vilket fungerade bra - jag gick ner i vikt. MEN, jag behöll mina ohälsosamma vanor. Jag hade lyckats hitta ett sätt att lura systemet på: jag svalt och motionerade extremt under veckorna för att spara till "fiesta-points", som jag frossade med under helgerna. Gräddglass till frukost, chips till lunch och en stor kebab till middag... Allt var så gott efter veckans påfrestande bravur, ibland kändes det som magen var så hungrig att den höll på att gnaga sönder min ryggrad...

Min mest lyckade viktminskning var efter att ett långt förhållande tog slut, jag var så deprimerad och hade ingen lust att varken äta eller laga mat, så jag åt enbart en påse chips och en burk med glass varje dag - i en månad. Kalori in, kalori ut. Visst gick jag ner i vikt.

Sedan kom den stora vågen av hög protein, låg kalorikost. En kompis testade "The Zone", och tyckte mycket om den. Jag körde på LCHF och Atkins, och de var lättast att gå ner i vikt med, pga att man höll sig mätt och förlorade så mycket vätska. Men det kändes inte helt ok att inte kunna äta obegränsat med grönsaker. Och all bacon, smör, fet yoghurt och animaliskt fett! Magen sade stopp, i andra änden kom det ut svart tjära. Sockersuget var visserligen som bortblåst, men minnet av en krämig falafel och doften av nyfriterade pommes blev för mycket för mig...

Isodieten och medelhavskost lät så lovande. Det kändes sådär härligt Gunde Svan nyttigt, med helkornsgröt och superfood-blåbär och massor av frisk luft och motion! Och så är det så perfekt "lagom", särskilt med isodietens 33%/33%/33% fördelning mellan kolhydrater/fett och protein. Men myntet har även en baksida: Inga onyttigheter tolereras. Inget raffinerat socker, ingen fet eller friterad mat, ingen snabbmat, inga konstiga tillsatser och inte nog med det - man får inte heller tillgripa några substitut! Man ska LÄRA sig att uppskatta njutningen i ett enkelt tärnat äpple med några solmogna hallon, att kanelpudrad apelsin MINSANN är precis lika bra som en kanelbulle till morgonkaffet! Aspartam, sötningsmedel, konstiga färgämnen och tillsatser är att betrakta som cancerframkallande gift som sakta kommer att avliva oss i plågsamma våndor.

Inget ont om medelhavskost (eller "nordisk kost"), det är den (i skrivande stund) mest och bäst vetenskapligt understödda kostrådet som man kan följa för tillfället. Men det gäller som KOSTRÅD, kanske inte riktigt som viktminskningsdiet. Samma sak med isodieten, jättebra sammansättning av nyttig mat - men man måste i slutändan väga, mäta, följa recept för att låååångsamt slingra sig ner i vikt. Tålamodet sätts på extrem prövning och i stress och press faller den goda insikten och konsekvenstänkandet.

Och för att inte tala om "Franska kvinnors smala hemligheter" - en bok som jag först tog till mig med hull och hår, men så kom det oundvikliga misslyckandet... Det är det där "enkla" rådet igen - ät mindre och rör på dig mer. Ett råd som för mig blir som ett hån: -"Hur svårt ska det vara, tjockis?! Har du ingen självkontroll eller?"

Jag har doser av självbehärskning och kontroll. Jag har mer än de flesta. Jag kan pressa mig till det yttersta, oavsett om det gäller mat eller karriär eller motion. Men ändå så går inte ekvationen ihop för mig. Jag faller ner i extremträsket, allt blir svart eller vitt, antingen så äter jag massor eller så äter jag ingenting. Antingen så äter jag superduper-nyttigt eller så frossar jag ohämmat i chokladtårta och chips. Antingen hittar du mig i det träskiga en mila spåret eller så tittar jag på dokusåpor 6 timmar i sträck. Lagom är som bortblåst.

Men vad är det egentligen jag är ute efter när jag äter? Visst, här skulle man kunna dra en hel harang om hur man får söt bröstmjölk av sin mamma som tröst när man är bebis och gråter (ja, jag har läst sockerbomben - visst finns det ett starkt belöningssvar vid socker) och skapar detta "socker-beroende", men idag så är det själva njutningen av den söta, goda, maten som man är ute efter, det är sällan jag äter för att trösta mig själv. Jag vill ha smakupplevelsen!

Hur skapar man en bra smakupplevelse, då? Man packar den med aromer, så klart! (Minns ni scenen i "Over the Hedge" där tvättbjörnen öppnar en påse nachochips och ost-atombomben sprider sig över världen, det är den effekten jag vill uppnå!) Och gärna något som gör så att hjärnan luras att tro att man äter något sött: sötningsmedel!

Aspartam anses av Sveriges myndigheter och EU som ofarligt att konsumera i små mängder (och en stor review http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671 på över 25 års forskning har gått ut med att aspartam är svårt, om inte omöjligt, att överdosera så att det skulle kunna bli ett farligt ämne i kroppen).

Raffinerat vitt socker anses däremot vara det livsmedel som ökat mest under de senaste 50 åren i samband med att fetma spridit sig. Vissa "hälsoförespråkare" mot sötningsmedel hävdar att socker är bra för det är "naturligt" och aspartam är dåligt, då det framställs ur en kemisk process. Här måste jag bara inflika lite om myten om det "naturliga!". "Naturligt" socker är inte det minsta "naturligt", det har genomgått massor av processer (inom industrin) för att bli den slutprodukten som du köper i handeln.

Den här typen av teknisk bakåtsträvande och romantiserande kring "det naturliga" gör mig så frustrerad - om du fick åka i en tidskapsel 200 år tillbaka i tiden, tror jag inte du alls skulle njuta av allt det "naturliga". Du skulle förmodligen svälta och lida av näringsbrist (för det är svårt att odla mångsidigt i Sverige, och har du otur drabbas hela skörden av röta eller någon skadeinsekt), du skulle slita ut din kropp i förtid (för inga maskiner finns för att underlätta arbetet), du skulle dö när du föder ditt 12e barn (för det finns inga ppiller och ingen avancerad sjukvård) och så skulle mer än en tredjedel av dina barn dö i infektioner som idag lätt kan behandlas. Så idag springer du och köper något konstigt "naturligt" läkemedel eller "kosttillskott" på hälsokosten (som du de facto egentligen inte vet vad det innehåller, eftersom "naturliga" piller är big business och inte hamnar under den hårda läkemedelslagen) för att det är sååååå mycket bättre än pillrena från INDUSTRIN, där läkemedelsföretagen skor sig på alla STACKARS lättlurade sjuka...

Och i denna kategori hamnar sötningsmedel. För att det tillverkas i en industriell process... Samma sak med aromer och färgämnen. Visst, azofärgämnen är ett omdebatterat ämne, men studien som publicerades om dess påverkan på barns koncentrationsförmåga, anses inte i vetenskapliga kretsar vara tillräckligt väl utförd för att kunna ge generella råd till befolkningen om att det är väldigt skadligt.

Min poäng med detta är: Jag har testat det flesta dieter, men alla har innefattat att ta bort de smakexplosioner jag älskar, med "naturliga" smaker som substitut. Det är för mig som att gå från nachos till bark. Och nej, det hjälper inte hur länge jag är avhållsam från dessa smaker, minnet av dem sitter djupt i själen - jag vill ha dem, jag kräver dem!

För mig innebär detta en insikt, för att uppnå en varaktig förändring så måste jag på något sätt tillgodose behovet av smakfyrverkerier. Det var där jag upptäckte Dukan-dieten, det som nu kommer att bli mitt sista hopp om att äntligen förlora min övervikt.

När jag läser boken av doktor Dukan (som jag lånat på biblioteket), så ser jag direkt att han verkligen förstår oss "tjockisar"! Han förstår vårt psyke, hur vi reagerar på mat och hur vi vill bli väggledda för att lyckas gå ner i vikt. Han är hård; han skriver att vi tjockisar inte vill själva ha ansvaret för när vi ska bli berövade den goda maten, så han sätter upp enkla regler. Han vet hur trist det är att väga, mäta, räkna, så han tillåter att vi äter ohämmat av vissa livsmedel. Men framförallt, han vet hur viktigt det är att uppnå ett snabbt resultat för att hålla motivationen uppe!

Dukan dieten innebär en hög-protein, låg-kalori kost. Kalorierna hålls nere automatiskt, för man äter ingen fett eller kolhydrater och protein mättar otroligt bra. Dieten består av 4 faser, 2 faser för att gå ner i vikt och 2 faser för att behålla sin vikt. Den är otroligt väl genomtänkt och smart upplagd, snabb viktminskning i början och obegränsade mängder av vissa livsmedel, med tillfälle att uppleva smakexplosioner, gör så att man håller motivationen uppe.

Dessutom förespråkar dr Dukan sötningsmedel och konstgjorda aromämnen! De kan piffa upp den mest trista rätten (se tex brylepuddingen nedtill, som blir fulländad med karamellarom och sötningsmedel, men som i stort sett innehåller enbart protein från mjölk och ägg!)

Jag kommer dela med mig av mina recept och jag njuter av att frossa i dietmat med smakexplosioner. För att uppnå den varaktiga förändringen, så kommer jag även att i fortsättningen unna mig att äta dessert varje dag, så länge den är Dukan-vänlig! :)

I skrivande stund, smuttar jag på min julmust-light, känner mig mätt och belåten, trots att jag kraftigt minskat mitt kaloriintag. :) Det känns som om jag har träffat rätt, för en gångs skull!

onsdag 28 november 2012

Följ mig när jag går ner i vikt!

Efter två graviditeter... Så skulle jag kunna börja min presentation. Men ärligt talat, det är snart 5 år sedan den sista graviditeten.

Om jag bara börjar träna regelbundet och äta mindre...  ;-) så skulle också inlägget kunna börja. Men jag tror faktiskt jag ska börja det hela med en liten, svart, smutsig hemlighet:

Jag är en högambitiös, planerande, strukturerad och intelligent småbarnsmamma som bollar jobbet, karriären, barnens fritidsaktiviteter och kärleken. Jag har koll; trots att vi drabbats av magsjuka tre gånger den senaste månaden, så löser det sig. Jag tar tag i saker och ser till att få det gjort.

Men så kommer vi till min smutsiga lilla hemlighet: jag har ingen som helst koll på vad jag egentligen stoppar i mig.

Bara en till skiva frasigt italiensk surdegsbröd, med ett tjockt lager smör och kanske ett litet glas vin till, det har jag ju FÖRTJÄNAT... eller nämen vad trevligt med fika! Javisst tar jag gärna en tårtbit, oj, var det ingen som ville ha den sista stackars biten?! Ja, men visst kan jag ta den också!

Och fredagsmys innefattar alltid en stor tacobuffe, chips och popcorn, ben and jerrys gräddglass med insprängd godis och så förstås... Choklad...

För att inte tala om helgfrukosten, gärna i det fetaste EU-landets anda. English Breakfast: äggröra med grädde och cheddar, bacon, baked beans, toast med smör och marmelad... Festen tar aldrig slut!

Och inte heller de ändlösa kilona. Visst, ibland drar livet iväg och blir så stressigt att jag inte hinner äta. Och ibland är livet så stressigt eller mysigt eller kärleksfullt att jag inte gör något annat än äter.

Jag har konstant nu i 5 år försökt att gå ner 10 kg. Det var så mycket jag vägde innan graviditeterna, min trivselvikt helt enkelt. Resultatet har varierat. Jag lyckades gå ner allt förra året, men på bara tre månader, av att inte koncentrerat tänkt på vad jag ätit, hade jag lyckats gå upp 6 kg!

I ungdomen tränade jag 3-5 gånger i veckan. Jag gillar att träna och jag har flera gånger glatt köpt ännu ett nytt gymkort, med ännu ett nytt löfte om att återfå de där svunna musklerna från förr, bli friskare, bli starkare, bli smalare...

Men, haha, så kommer den där dagisförkylningen, kräksjukan, benhinneinflammationen, eller vad det nu kan vara som sätter käppar i hjulet för mina grandiosa planer.

Varför ger jag inte bara upp? Varför accepterar jag inte bara mina kärleksfulla smilgropar i låren, min lilla mjuka putmage och njuter av ännu en bakelse och fokuserar på något mindre ytligt i denna värld av ändlösa livsfilosofier?

Ja, du. Kanske för att jag fortfarande är så ung. För att jag har hela livet framför mig. Jag vill orka springa och busa med mina barn, jag vill kunna studsa upp ur sängen med massor av energi varje morgon och för att jag inte bara vill ha hälsa: jag vill vara hälsosam!

Men, allt har en gräns. Efter 5års otaliga misslyckade dieter så ser jag att det inte är sunt att fortsätta med denna ångest och denna ständiga känsla av misslyckande.

Så det här är sista chansen. Innan jag går fullt ut med acceptans att den här 10 kg tyngre kroppen faktiskt är min. Men innan dess, sista chansen.  :-)

Följ mig i min resa, antingen det blir en lyckad livslång viktminskning eller en acceptans att det här är min kropp - nu går det bara framåt!