tisdag 23 april 2013

Kan man gå ner i vikt av att frysa?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPWZG3j7uRzK1xtYCVZVGZkGh-bU-rQigYDNonrz8LvirHVAErqxZS_109iDaEfz56tZn7345GScOtOpTaxILDIqLcHiMgHNkBUZEOt5OuDOJbzsq-f7SMMQuPu4sP-YmpLnDlPsWnPT6G/s1600/fryser_134012376.jpg
Forskare hävdar att det bruna fettet är en speciell typ av fettcell med fler "energifabriker" (mitokondrier) än vad vårt traditionella vita daller har.

Att det bruna fettet dessutom använder vårt späck för att tillverka värme när vi fryser, gör ju saken ännu bättre - så går det att gå ner i vikt genom att frysa?

Det här har jag hört förr - hade kompisar på högstadiet som trodde sig kunna bota sin övervikt utan jackor på vintern och med mängder av gurka (?). Vad resultatet blev av vad de stackars tonårsflickorna tog sig igenom minns jag dessvärre inte. Sannolikt varade dieten mindre än 12 timmar och avslutades med chokladfrossarfest... Det är iaf en galen diet som jag tror det räcker med att ha hört talas om... 

Men däremot att frysa... Även Dr Dukan har skrivit ett avsnitt om det i sin bantningsbok. Visst låter det logiskt att det förbrukas mer energi att värma upp sig själv relativt en kall omgivning - men hur stor skillnad är det egentligen? Och går man verkligen ner i vikt? Finns det kanske mekanismer som motverkar viktnedgången - tex en ökad hunger?

Det pågår tydligen försök för att se om detta fungerar för tillfället, vi får se vad det leder fram till!

Göteborgs Posten - Brunt fett kan hejda övervikt

Försök pågår med frysande studenter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar