torsdag 29 november 2012

Förberedelser!

Ett viktigt steg innan man börjar med Dukan dieten är att vara förberedd. Det är egentligen inte en helt enkel diet att "bara hoppa på". Risken är då att man inte har rätt mat hemma, blir hungrig och hoppar av redan efter första dagen!
Attackfasen, som för mig ska vara i 4 dagar, består av rent protein: inga grönsaker, ingen frukt, inget fett, inga kolhydrater. Bara de 72 tillåtna proteinkällorna, men i obegränsad mängd.
Jag förberedde inför fasen genom att marinera kycklingfilé i en tandoori-kryddblandning (yoghurt, curry, paprika, koriander, chili,  vitlök) och koka Shiritaki nudlar. Så var lunchlådorna fixade!
Shiritaki nudlar är verkligen fantastiska, de ser ut som och smakar som vanlig spagetti, men innehåller inga kalorier. De består av någon typ av olöslig fiber, som går rakt genom systemet och som hjälper tarmen att jobba. Det är inget nytt påfund, i Kina och Japan har man ätit nudlarna sedan länge för att det har en positiv inverkan på tarmen.
Jag har köpt mina nudlar i en asiatiskt livsmedelsbutik, men de finns även på internet. Det finns även hemsidor som beskriver hur man tillverkar dem hemma! http://www.youtube.com/watch?v=pF7Yzv_T2Bg&noredirect=1
Det enda som egentligen skiljer dem från pasta är konsistensen. Den är dessvärre lite gummiaktig. Jag har sett på amerikanska hemsidor att det finns en variant på Shirataki nudlar, där man blandat in lite tofu i receptet, och på så sätt fått en bättre konsistens.
Två varianter av Shirataki nudlar: den ena i klassisk nudelform från en asiatisk livsmedelsbutik, den andra är i "pärlform" från internet.



De 72 tillåtna livsmedlena under attackfasen:
Taget från MåBras hemsida: http://mabra.com/och-har-ar-dukan-diets-100-tillatna-livsmedel/
Kött
1. Biff
2. oxfilé
3. utskuren biff
4. Rostbiff
5. Rostas
6. Oxtunga
7. Bresaola, lufttorkad/vindtorkad biff
8. kalvsnitzel
9. kalvkotelett
10. Njure
11. Kalvlever
12. kokt skinka
13. kokt kyckling
14. bacon med låg fetthalt
15. Viltkött (rådjur, fasan, rapphöna, hare, ripa)
16. Kanin/hare
Fisk
17. Aborre
18. Torsk (färsk)
19. Krabstix (surimi)
20. Bergtunga
21. Sjötunga
22. Mulle
23. Kolja
24. Kummel
25. Hälleflundra
26. Sill
27. Makrill
28. Marulk
29. Rödspätta
30. Pollock/Sej
31. Regnbågsforell/regnbågslax
32. Rödmulle
33. Lax
34. Rökt Lax
35. Sardiner
36. Havsruda
37. Rocka
38. Svärdfisk
39. Tonfisk
40. Piggvar
41. Vitling
42. Fiskrom (torsk, lax, sill)
Skaldjur
43. Bläckfisk
44. Musslor
45. Hjärtmusslor
46. Krabba
47. Kräftor
48. Havskräfta
49. Hummer
50. Medelhavskräfta
51. Blåmusslor
52. Ostron
53. Räkor
54. Kammussla
55. Jätteräkor
56. Sjösnäcka
Fågel
57. Kyckling
58. Ungkyckling
59. Kycklinglever
60. Pärlhöna
61. Struts
62. Duva
63. Vaktel
64. Kalkon
Ägg
65. Hönsägg
66. Vaktelägg
Light-mejeriprodukter
67. Keso
68. Färskost
69. Grekisk yoghurt
70. Kvarg/Yoghurt (osötat eller smaksatt med sötningsmedel)
71. Lättmjölk
Vegetabiliska proteiner
72. Tofu
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar